domingo, 29 de enero de 2012

Sinfonia Cantabra

Pinchar enlace
http://www.youtube.com/watch?v=qNmy7w_nGyg

Se trata de Sinfonía Cántabra, una obra compuesta por Esperanza Zubieta, donde está interpretada por el Grupo de danzas Nuestra señora de Covadonga, Coral Don Bosco, Coro Ronda La Encina, Coro Ronda Valle de Camargo, Julian Revuelta ( El Malvís de Tanos), Esther Terán, Puri Díaz, Mª Ester Martín, Joaquín Tagle, Mª Cruz Toca y dirigidos todo ello, mas de 200 artistas por Vicente Fernández con la Banda Municipal de Musica de Santander

Esperanza Zubieta

Esperanza Zubieta

Esperanza Zubieta Trives, neix a Colindres (Cantàbria) en 1963.Inicia seus estudis musicals al Conservatori Professional de Música "Jesús de Monestir" de Santander, continuant posteriorment al Conservatori Professional de Música "Ataúlfo Argenta" simultanejant els seus ensenyaments sota l'orientació del mestre D. Miguel Ángel Samperio Flors i D. Antonio Rubio Zamora.

Es trasllada al Conservatori de Música de Bilbao "Juan Crisóstomo Arriaga", on obté el Títol Superior de Solfeig, Teoria de la Música, Transposició i Acompanyament. Finalitza els seus estudis de Composició en el "Conservatori de Música de Sant Sebastià", amb els mestres D. Gotzon Aulestia (deixeble d'Olivier Messiaen) i D. Jesús M. Alberdi. Obtenint la Titulació Superior d'Harmonia, Contrapunt, Composició i Instrumentació.

Compagina la seva formació acadèmica amb la tasca com a professora de Llenguatge Musical, Piano Complementari, Harmonia i Acompanyament al Conservatori Professional de Música "Jesús de Monestir", des del setembre de 1991 fins juny del 2004. Labor compartida durant tres anys com a professora de música (3r de secundària), al Col · legi "Sant Agustí" de Santander.


Així mateix cal distingir, dins dels seus mèrits artístics: Organista suplent en el "Santuari de la Ben Apareguda", 1980-1985; directora d'una "Tuna Infantil", Colindres 1985-1986; directora de la Coral "Santa Creu", Escobedo 1996 -97; Pianista integrant de la Companyia de Dansa Espanyola Dantea en la 45 Edició del "Festival Internacional de Santander", el 1996, directora musical i mestra concertats de la Companyia Lírica de la Societat Cultural "Amics de l'Art", període que va donar lloc a la preparació i posada en escena de diverses representacions: "La Rosa del Azafrán", 16 d'abril de1998 al Palau de Festivals de Santander, el 3 de maig la mateixa representació al Teatre de Barakaldo en els "VI Trobades de Sarsuela" , a concurs (2n Premi); "Clàssics de Sarsuela", dins del 150 Aniversari dels Banys de Ona, patrocinat per l'Ajuntament de Santander, juliol 1998; "Mosaics de Sarsuela", Teatre Modesto Tapia de Santander, juliol 1998; "La Tavernera del Port", Plaça Porticada, juliol 1998 ... etc; Membre del Jurat al "Concurs de la Cançó Popular de Cantàbria" (3a, 4a, i 5a Edició), organitzat per RNE; Membre del Jurat al "Concurs de la Cançó Popular de Cantàbria
(1 ª, 2 ª, 3 ª i 4 ª Edició), organitzat per l'Associació Cultural "PROA"; Conferència sobre la figura del il · lustre "Jesús de Monestir", per la seva centenari, l'abril del 2003, Potes; Treballs de composició i arranjaments en CD ; Pianista Acompanyant de la Coral Salve, de Laredo, sota la direcció de D. Jose Luis Ocejo, en la "Gala del Folklore Càntabre", Palau d'Esports de Santander, juliol 2007. Directora del "Cor Ronda La Encina", Santander, des d'abril de 2010.


Una trajectòria artística que denota una inquietud musical reflectida en diversos cursos realitzats per al seu perfeccionament musical i acadèmic: Curs d'Introducció a la Informàtica i Electrònica Musical, Universitat de Cantàbria 1994; Curs de Direcció Coral per José Manuel Tifeo, Santander 1996; IV Curs de Improvisació i Pedagogia Musical per Emilio Molina, Toledo 1999, Curs de Pedagogia: L'Organització del Treball en el Grau Mitjà, Alcalá de Henares 2006, per Claudio Forcada, Edició de partitures, Alcalá de Henares 2009 per Nino Díaz ... etc i la seva assistència als cursos organitzats pel centre, de Pedagogia musical, Interpretació, Informàtica musical i Anàlisi (Arpad Bodó, Emilio Molina, Encarnación López de Arenosa, Laura Moreno, Daniel Sprintz, Alicia Pinilla ...).



Així com, una ponència impartida dins de les Jornades de Formació del Professorat: "La Música a Primària", organitzades per la Conselleria d'Educació i Joventut, juny 2001, resultat d'una constant preocupació i màxima prioritat a aquest sector de l'ensenyament obligatori, pel que fa a l'educació musical i l'elaboració d'un "Concert Pedagògic per a Banda de Música", dut a terme al Teatre Casyc, en Tantín, el desembre de 2009, amb la Banda Municipal de Santander.


Compositora de diverses obres per a piano, guitarra, flauta i piano, cor, orquestra de cambra, música per a banda, cançons populars, nadales, ... etc, sent fins al moment estrenades: "Cavalcada sota la pluja", "Neu en els Tulipes "i" Tango, la Pereda "," Tres Danses per a Piano "(Francisco San Emeterio), dins el" Cicle Música i Joventut "Conselleria d'Educació i Joventut, maig 2002;" Quartet de Cordes "(Quartet Portar), obra estrenada dins del "IV Cicle de Creació Musical a Cantàbria", novembre 2002; una nadala, "Per tu, per Nadal", Festival Càntabre de Cantos Nadalencs, Palau d'Exposicions i Congressos de Santander, desembre 2006; Cançons Populars: "Com et vaig estimar "i" Ai, la meva morena ", (Esther Terán i" El Malvís de Tanos ") dins de la" Gala del Folklore Càntabre ", Palau d'Esports de Santander, juliol 2007 i" Cant a la Ben Apareguda "(Aurelio Ruiz ), en la "Gala del Folklore Càntabre", juliol de 2008; "Nana de Nit de Nadal" ("Els Trastolillos" i "Les pandereteras de la Mare de Déu de Covadonga") nadala estrenat al Festival de Cants Nadalencs, Palau d'Exposicions de Santander , desembre 2007; així com també compositora de "Himne a un Campió" (música i lletra), encàrrec del president de la Premsa Esportiva de Cantàbria, per al 15 Aniversari de la "Gala de l'Esport Càntabre", estrenat el 10 de desembre de 2008 al Teatre de l'obra Social de Caixa Cantàbria, i interpretat per El Cor "Brumas Norteñas" de Comillas i La Banda Municipal de Santander.
I patrocinat per la Premsa Esportiva de Cantàbria i l'Associació Cultural PROA, es va presentar el dia 3 de desembre de 2010 al Teatre Casyc la presentació del CD "La tradició continua".
Un disc ja editat que recull l'enregistrament d'aquest himne, així com també altres obres de la compositora, al costat d'altres temes populars i destacats intèrprets del folklore de Cantàbria.

Autora d'un preludi per a guitarra "... a través d'una finestra", dins del cicle "Dissabtes musicals", organitzat per l'Excm. Ajuntament de Santander, estrenat pel concertista Miguel Trápaga, el 7 de març de 2009, a l'Ateneu de la ciutat, així com també i dins del mateix cicle, dues obres per a flauta i piano: "Records de viatge" i "Desolació i fantasia "(Marisa Gandarillas i Itziar Aguirre), el 27 de febrer de 2010.

La seva última obra, recentment estrenada, ha estat la "Simfonia Càntabra".
Una simfonia interpretada pel Cor Ronda de Camargo, Cor Ronda La Encina, Coral Don Bosco, Cors i Danses de la Mare de Déu de Covadonga
i la Banda Municipal de Santander (gairebé 200 persones), al palau d'Esports de Santander el 10 d'agost de 2010, al "X Aniversari de la Gala de l'Folklore Càntabre".
Sent posteriorment interpretada el dia 6 de desembre de 2010, Dia de la Constitució al Parlament de Cantàbria, a petició del President del Parlament.
Autora de la "Prova d'Accés" a Grau Elemental, amb l'enhorabona pel treball exercit de Sra Alicia Pinilla Tubet, Catedràtica de Solfeig del Conservatori de Sant Sebastià i d'un "Concert Didàctic" (per conservatoris) celebrats tots dos, en el " Conservatori Elemental de Música "de Torrelavega, on va treballar durant els cursos acadèmics 2004/2005 i 2005/2006, com a professora de Piano, Llenguatge Musical i Cor, ocupant durant aquest temps el càrrec de Cap del Departament de Llenguatge Musical.